Як відомо, перепелині яйця дуже затребувані у всьому світі. Кожному вони відомі своїми унікальними лікувальними властивостями. Більше того, цілющі властивості перепелиних яєць і м’яса відомі людині з давніх часів. Згадки про їх вживання в їжу в якості лікування та профілактики згадується в документах стародавнього Єгипту. Японці в свій час вивезли з Китаю партію перепелів, зацікавившись їх унікальними якостями. Після трагедії Хіросіми, японці дуже велику увагу приділили вивченню продуктів, що виводять радіонукліди з організму. У процесі складання оптимального раціону для японців, було постановлено в обов’язковому порядку вживати щодня перепелині яйця (2-3 штуки), особливо дітям і по можливості дорослим.
Перепелині яйця сприяють розумовому розвитку дітей і для чоловіків вони краще, ніж віагра. На відмінну від інших птахів, перепілки не хворіють на сальмонельоз. Тобто перепелині яйця можна вживати в сирому вигляді, а значить в організм надходить набагато більше корисних речовин, які втрачаються при термічній обробці продукту. М’ясо перепелів не менш популярне. Своїми дієтичними властивостями воно перевершує не тільки курку, але і кролика.
Враховуючи все вищеперелічене (а це лише мала частина переваг перепелиних яєць і м’яса), можна з упевненістю сказати, що перепелина ферма – довгострокове і надійне джерело доходу і здоров’я. А прочитавши все нижчевикладене, скласти бізнес план перепелиної ферми Ви зможете без особливих труднощів.
Перепели самі по собі пташки невибагливі і якогось особливого догляду не потребують. Для власних цілей або для старту своєї справи перепелів можна розводити навіть в умовах міської квартири. Для цього будуть потрібні клітки для папуг або канарок. Єдине, що необхідно для вдалої несучості – дотримання збалансованого правильно підібраного харчування та дотримання температурного і світлового режиму.
Кількість перепілок на Вашій перепелиній фермі вибирайте самі. Але врахуйте, що поголів’я більше однієї тисячі може бути нерентабельним: потрібна додаткова робоча сила, удосконалення поїльної системи, доведеться закуповувати додаткове обладнання для перепелиної ферми, виникнуть питання, пов’язані з постачанням кормів і транспортуванням продукції.
На жаль, домашні перепілки втратили інстинкт висиджування, тому без інкубатора не обійтися. Врахуйте, що магазинні яйця не придатні до інкубування. При транспортуванні яйця пошкоджуються, тому при перевезенні «майбутньої ферми» на далеку відстань, будьте готові втратити близько 50% яєць.
Якщо Ви купуєте триденних пташенят перепелів, тут проблем менше, але Ви повинні привезти циплят у вже заздалегідь підготовлене приміщення, з готовими клітками, поїлками і кормом. Все тому, що молоді пташки дуже чутливі і вимогливі до харчування. Тому найменші порушення можуть призвести до ослаблення всього поголів’я. Вимоги до приміщення для кліток наступні. Приміщення має бути добре провітрюваним, але без протягів. Свіже повітря повинне надходити регулярно, однак подбайте, щоб Вашим перепілкам не дуло. Ізолюйте клітку від доступу інших тварин (птахів, кішок, собак). Птахи, що можуть пролітати біля кліток, можуть спровокувати стрес у перепілок. Освітлення не повинно бути яскравим – це також негативно позначається на «настрої» несучок. Світловий день повинен тривати близько 16 годин, але не менше 12 годин. Температура в приміщенні, де знаходяться клітки, повинна бути 18-20 С. Мінімальна температура 16 С. Дотримання цих простих правил позбавить Ваших перепілок від стресу і не дасть впасти несучості.
Щодо годування перепелів – основними інгредієнтами є пшениця і кукурудза. Природно, ці зернові повинні бути роздрібнені. Можливе додавання інших зернових культур до 15%. Необхідно додавання крейди, вітамінів, тощо. Судячи з практики тих, хто займається розведенням перепілок, на 1 птицю на місяць йде близько 1 кг. комбікорму.
Вода в поїлках перепелів повинна бути завжди. При чому міняти її треба 3-4 рази на день – не можна допускати застою води. При великому поголів’я перепелів актуальна поїльна система з проточною водою.
Для виробництва яєць Вам потрібні тільки курочки. Наявність півників допускається, але гострої необхідності в цьому немає. Тим більше, в деяких джерелах стверджують, що незапліднене яйце перепілки набагато корисніше. У віці 1,5 місяця перепілки починають нестися і за рік зносять близько 300 яєць. Це означає, що 200 курочок на день знесуть близько 160 яєць. Після 1,5 років несучість знижується і таких перепілок забирають на забій, так як подальше утримання таких особин нерентабельне.
Для виробництва м’яса підійдуть як курочки, так і півники. Посадка в клітки може бути більш щільною, освітлення більш тьмяним. Вода і корм повинні бути присутніми завжди. У віці 1 місяця слід відокремити півників від курочок. До 2 місячного віку перепілки досягають своєї фізичної зрілості і подальше їх вирощування не доцільне і несе додаткові витрати. Перед забоєм птахів перестають годувати за 12 годин. Вага перепела залежно від породи може становити від 80 до 150 гр.
Насправді, вирощування перепілок (будь то виробництво м’яса або яєць) – справа не дуже копітка. Перепели – птахи не занадто вимогливі. Зате користі Вам та оточуючим принесуть дуже багато. Бізнес план перепелиної ферми допоможе Вам скласти наша стаття і додаткова література, без якої Вам не обійтися, якщо Ви сподіваєтесь отримати хороший результат. Крім усього іншого, рентабельність такої перепелиної ферми дуже велика.
Як бонус – телепередача про перепелину ферму: