Хто ж не любить кавуни? Напевно немає такої людини, якій би не подобався смак цієї великої соковитої ягоди. У спеку немає нічого приємнішого, ніж втамувати спрагу соковитою цукровою скибкою прохолодного кавуна. Якщо Ви проживаєте у південних областях України, Ви напевно самі знаєте людей, основним джерелом доходу яких є саме вирощування кавунів на продаж, і уявляєте, як на них можна заробити. Давайте саме по це і поговоримо сьогодні та розглянемо у рамках цієї статті сезонний бізнес з вирощування кавунів.
Загальна інформація про кавуни
До баштанних культур відносяться одно або багаторічні рослини сімейства гарбузових, що мають довгі простягнені стебла з вусиками: кавун, диня, гарбуз, кабачок, патисон та інші.
Найбільшою популярністю зі зрозумілих причин користуються кавуни, які вирощуються заради отримання соковитих плодів, що відрізняються високими смаковими якостями.
Кавун вживають в їжу, в основному, у свіжому вигляді як десерт. Однак також з плодів цих баштанних культур варять джем, варення, патоку, кавуновий мед (нардек, бекмес), готують цукати, пастилу і соління, їх все ще досить широко використовують у консервній і кондитерській промисловості. З насіння багатьох рослин сімейства гарбузових отримують цінне рослинне масло.
Високою популярністю кавун зобов’язаний своїм цінним дієтичним, смаковими і поживними властивостями. У кавуні міститься велика кількість сахарози і фруктози, які надають йому солодкість, а м’якоть і шкірка кавуна містять різні корисні амінокислоти, макро та мікроелементи, включаючи антиоксиданти, клітковину, кальцій, залізо, магній, калій, сірку, фолієву кислоту та натрій.
У нашій країні кавуни в промислових масштабах вирощуються у Херсонській області та в деяких районах південних областей, а також у Криму.
Кавуни – теплолюбні рослини, які добре культивуються в степовому кліматі з довгим жарким сухим літом, тому в цих регіонах вони вільно дозрівають на відкритому повітрі, набуваючи відмінні смакові якості.
У інших регіонах України кавуни вирощуються, як правило, не в полях (у відкритому ґрунті), де вони просто не встигають дозріти за сезон, а в теплицях (під плівкою).
Кавун має потужну кореневу систему, яка і забезпечує рослину достатньою кількістю вологи та поживних речовин для дозрівання великих соковитих плодів. Головний корінь рослин кавуна може проникати в ґрунт на глибину до двох метрів, а бічні корені утворюють велику кількість коренів другого і третього порядків, сягають глибини 3-4 метри.
Спочатку вегетативна маса рослин розвивається досить повільно, оскільки цей період інтенсивно розростається коренева система. Але вже через 20-30 днів після появи сходів рослини починають активно рости, утворюючи бічні пагони. Їх приріст може досягати двох метрів за одні лише добу. Терміни цвітіння кавуна залежать від його скоростиглості. Як правило, квіти можна спостерігати вже через місяць-півтора після появи сходів, і цвітіння триває до кінця вегетації рослини.
Квітки у кавуна, як правило, роздільностатеві, тобто на одній і тій ж рослині можуть утворюватися як чоловічі, так і жіночі квітки. У найбільш поширених сортів, тим не менш, утворюються частіше двостатеві, тобто гермафродитні, і чоловічі квітки, а у деяких видів – жіночі, чоловічі та двостатеві. Двостатеві квітки зовні схожі на жіночі. Відрізняються вони лише тим, що утворюють відразу і тичинки, і маточка. Квітки розкриваються вранці на світанку і відцвітають через 15-16 годин. Жіночі та двостатеві квітки розкриваються раніше чоловічих і, якщо запліднення не відбулося, залишаються розкритими і протягом наступного дня. Чоловічі ж квітки відцвітають через кілька годин.
Залежно від тривалості вегетаційного періоду (тобто від моменту появи сходів до настання біологічної зрілості рослини) сорти та гібриди кавуна поділяються на кілька основних видів:
- ультраранні (до 70 днів);
- ранні (71-80 днів);
- середньостиглі (81-90 днів );
- середньопізні (91-100 днів);
- пізньостиглі (понад 100 днів).
Майте на увазі, що ультраранні і ранні сорти кавунів, як правило, менш цукристі і більше водянисті, ніж середньо та пізньостиглі. Однак для промислового вирощування ці сорти рахуються кращими.
Поверхня кори кавуна, як правило, гладка, але бувають і сегментовані плоди, а товщина кори залежить від сорту, способу вирощування та якості ґрунту. У більшості плодів товщина кори становить від одного до півтора сантиметрів. У деяких сортів товщина кори не перевищує півсантиметра, а у деяких кавунів вона може досягати і 4 см.
Найбільшою популярністю користуються все ж кавуни з середньою товщиною кори 1-1,5 см. Хоча кавуни з товстою шкіркою більш зручні в транспортуванні і довше зберігаються, але покупці, як правило, не хочуть переплачувати за «зайву» вагу неїстівної кори плода. Кавуни з тонкою шкіркою мають дуже короткі терміни зберігання і вимагають більш дбайливого транспортування.
Кавунова м’якоть зазвичай червона, але у деяких сортів вона може мати оранжевий, жовтий або навіть перловий відтінок. Втім, досвідчені підприємці роблять ставку переважно на традиційні, а не екзотичні сорти.
Насіння також відрізняються за формою, забарвленням і розміром. Вони можуть бути великими, середніми або дрібними масою від 30 до 150 грам/1000 шт. чорного, жовтого, білого, червонувато-коричневого або навіть зеленуватого кольору. Схожість насіння зазвичай зберігається протягом 4-5 років.
З усіх видів цих баштанних культур найбільшого поширення набув кавун звичайний (Citrullus lanatus). Він являє собою трав’янисту однорічну рослину з плодами кулястої, овальної або циліндричної форми з корою різних відтінків від білого і жовтого до темно-зеленого з малюнком у вигляді смуг або плям.
М’якоть у нього, як правило, рожева, червона або малинова, але зустрічаються також сорти з м’якоттю білого або жовтого кольору. Стебла у цієї культури тонкі, повзучі або кучеряві, дуже гнучкі. У довжину вони можуть досягати чотирьох метрів. Насіння у кавуна звичайного плоскі, часто облямовані, з рубчиком. Цвіте ця рослина протягом усіх літніх місяців, плоди ж дозрівають зазвичай не раніше серпня-вересня.
Вирощування кавунів у відкритому грунті
Для початку вам потрібно буде вибрати відповідні сорти для вирощування кавунів на баштані. Підійдіть до цього питання з великою увагою. Не звертайте уваги на яскраві картинки на сайтах і запевнення продавців. Для початку прочитайте рекомендації з вирощування або порадьтеся з досвідченим агрономом. При виборі зверніть увагу на той факт, скільки днів потрібно даному сорту на дозрівання.
Кращими сортами баштанних кавунів вважаються:
- Мелітопольський 60 — середньопізній, плоди тупо-еліптичні (маса 5,4 кг), зелені з синьо-чорними смугами. М’якуш малиновий, вміст цукру 8—11%. Районований у степовій та лісостеповій зонах.
- Огоньок — скоростиглий. Один з кращих для вирощування ранньої продукції у відкритому грунті та в теплицях. Плід чорно-зелений, великий, кулястий, середня маса 2,7 кг. М’якуш карміново-червоний, містить 7,4% цукрів. Районований у степовій та лісостеповій зонах.
- У виробництві поширені також сорти Астраханський, Борчанський, Борисфен, Голопристанський, Таврійський, Сніжок та інші
Баштанні культури висаджують лише тоді, коли, нарешті, встановлюється спекотна погода. Як правило, це середина-кінець травня (в південних регіонах) або початок червня. Кавун відноситься до теплолюбних рослин, він не витримує заморозки і погано переносить зниження температури до 5-10 ° С. Для нормального розвитку рослини температура повинна становити від 20-25 ° С і вище (оптимальна – 30 ° С).
Велике значення має і вологість повітря (вона повинна становити в ідеалі 60%) і ґрунту. З одного боку, завдяки потужній кореневій системі кавун виживає навіть у посушливих регіонах. Однак якщо ви хочете отримати великі, соковиті і смачні плоди, то необхідно підтримувати вологість ґрунту на певному рівні.
Як уже згадувалося вище, кавунові насіння зберігає схожість протягом 4-5 років. При цьому найбільш оптимальними для посіву вважаються дворічні насіння, так як рослини, вирощені з свіжого насіння (від попереднього врожаю), що не особливо плідні. В крайньому випадку, можна висаджувати і однорічні насіння, але в цьому випадку рекомендується прогрівати їх до 60 ° С протягом кількох годин.
Щоб отримати однорідні сходи, насіння баштанних культур попередньо пророщують. Для цього їх завертають в марлю, опускають в теплу воду на чотири години, а потім викладають на вологу мішковину, загортають у тканину і витримують у ній протягом двох діб. Після цього їх можна висаджувати в ґрунт.
Якщо ви хочете висадити кавуни раніше звичайного терміну (у другій половині травня), то можна вирощувати їх розсадним способом з використанням торф’яних стаканчиків, так як баштанні культури погано переносять пересадку. При ранній посадці насіння кавуна їх потрібно попередньо загартувати, щоб підвищити їх стійкість до холодів. Для цього вони спочатку замочуються, а потім протягом 1-2 діб гартуються при температурі від 0 до 20 ° С.
Краще всього, якщо до баштанних рослин на полі вирощувалися багаторічні трави, озима пшениця, кукурудза на силос, зелений корм або зернобобові культури. Фахівці рекомендують повертати посіви кавуна на попереднє місце вирощування цих же або інших культур сімейства гарбузових не раніше, ніж через 5-8 років. Втім, це правило часто не дотримується.
Досвідчені люди радять викладати кавунові насіння в ґрунт не вертикально, а горизонтально на бік. Таким чином, сходам буде простіше пробитися крізь товсту оболонку насінини.
У відкритий ґрунт кавуни висаджують рядами або гніздовим способом. Висівають насіння кавуна вручну в неглибокі лунки глибиною 4-6 см. В одну лунку закладають по 2-3 насінини, потім вона заливається водою і засипається землею.
Візьміть до уваги той факт, що на одну рослину має припадати досить велика площа. Ця вимога обумовлена, по-перше, довжиною пагонів, а по-друге, розміром плодів, для дозрівання яких рослинам потрібна дуже велика кількість поживних речовин.
Сходи з’являються, як правило, на десятий – одинадцятий дні посіву. Ще через тиждень розпускається перший листок, а головний пагін починає формуватися мінімум через два тижні, а то й пізніше, залежно від сорту.
Догляд за баштанними культурами стандартний – прополка і розпушування ґрунту, видалення бур’янових рослин і регулярний полив.
За весь сезон прополювати і рихлити баштан потрібно мінімум чотири рази, а ось поливати – від 3-4 до 9-12 разів за сезон, залежно від погоди та стан рослин. Коли центральні листя рослин починають в’янути, це вірна ознака того, що їм не вистачає вологи. Поливати кавуни потрібно теплою водою (температурою від 15 ° С) під самий корінь.
Полив повинен бути відносно рясним, щоб волога проникла углиб на весь орний шар. Витрата води становить від 50 до 100 кубів на гектар. При не дуже посушливій погоді наступний, більш рясний полив проводять після утворення зав’язі і коли плоди досягають ваги 3-5 кг. У цьому випадку витрата води може скласти 150 кубів на гектар.
Вкрай важливо розробити свій графік і норми поливу, залежно від регіону і погодних умов, і суворо їх дотримуватися. Недолік або надлишок вологи може скоротити урожайність більш ніж наполовину. При надмірному поливі великий ризик розвитку різних грибкових захворювань рослин, а надлишок вологи під час дозрівання плодів може негативно відбитися на їхній якості: кавуни вийдуть несолодкі і водянисті.
На початку росту баштанні культури рекомендується удобрювати настоєм коровняка (перепрілим гноєм).
Після збору врожаю під перекопування баштану вносять калійні і фосфорні добрива (половинна доза фосфору й азоту і половинна доза калію). В деяких посібниках ви можете зустріти рекомендації щодо додаткового удобрення баштану у весняний період азотними добривами. Однак використовувати їх потрібно вкрай обережно. Зайве великі дози азотних добрив знижують смакові якості плодів, які хоч і виростають більшими, але не мають характерного солодкого смаку. Більш того, підвищений вміст нітратів може завдати шкоди здоров’ю людини.
При правильному догляді (з регулярним видаленням бур’янів), відповідному кліматі, сприятливих погодних умовах, родючому ґрунті і поливі з гектара посівних площ при вирощуванні на ґрунті можна зібрати 20-40 тонн врожаю, а при вирощуванні на плівці – 40-70 тонн.
Як вже ми згадували вище, процес дозрівання у скоростиглих плодів займається 60-85 днів, у середньостиглих і пізньостиглих – в середньому 100 днів.
Визначити зрілість плода можна по його зовнішньому вигляду – пружності і блиску кори, її окрасу, яскравості малюнка. Якщо вдарити долонею по зрілому плоду, то звук буде глухим. При стисненні такого кавуна чути тріск м’якоті всередині.
У нежарку погоду стиглі кавуни можуть залишатися на баштані на термін до місяця. Однак при сильній спеці вони менш ніж за тиждень згоряють під палючими променями сонця, тому заздалегідь подбайте про приміщення для зберігання стиглих плодів і своєчасному зборі врожаю.
Вирощування кавунів у теплицях
Якщо ви хочете отримати ранній і більш рясний урожай, якщо ви плануєте зайнятися вирощуванням кавунів в регіонах, клімат яких погано підходить для баштанних культур, то вам не обійтися без теплиць.
У плівкових теплицях можна вирощувати ранньостиглі сорти відкритого грунту:
- Огоньок, Північне сяйво, Борчанський, Первачок, Красен та ін.
- Перші кроки роблять українські селекціонери у створенні тепличних сортів. В. А. Кравченко вивів ранньостиглий гібрид Мишко, який дозріває через 65-70 днів від сходів. Плід масою 4,5-5,5 кг, м’якоть інтенсивно червона, солодка, ніжна. Врожайність в плівкових теплицях — 16-18 кг з 1 м2.
- Сорт ОКС-2 ранньостиглий, плоди масою 4-4,5 кг, округлої форми, м’якоть солодка, червоного кольору з високим вмістом Сахаров. У плівкових теплицях дає урожай 10-12 кг з 1 м2.
- Сорт Тигр ранньостиглий, плід масою 3,6-3,8 кг. М’якоть солодка, рожева. У плівкових теплицях дає урожай 10-11 кг з 1 м2.
Розсаду для теплиці рекомендується висівати в другій половині квітня. Для вигонки розсади готується спеціальна суміш, в яку входять три частини перегною з однією частиною землі, по столовій ложці калійного і азотного добрив, три столові ложки фосфорного добрива. Також, якщо ви не використовуєте мінеральні добрива, можна додати склянку деревної золи і одну чайну ложку сульфату калію в розрахунку на відро ґрунтової суміші.
Як і при посіві насіння у відкритий ґрунт, при посадці на розсаду їх закладають на невелику глибину – до 2-3 см.
В цілому, догляд за кавунової розсадою такий же, як і за розсадою огірків. Необхідно забезпечити паросткам тривалий світловий день – від 12 до 14 годин, інакше при нестачі світла вони почнуть занадто швидко витягуватися, відрощуючи довгі, але слабкі пагони. Забезпечити необхідне освітлення можна за допомогою спеціальних ламп, які використовуються для тепличних культур.
Через тиждень після сходів розсаду рекомендується затінювати за допомогою чорної плівки в період з 18 до 8 годин (з вечора й до ранку). На десятий день після появи пагонів рослини підживлюють мінеральними добривами (по 10-15 грам хлористого калію, аміачної сірки, 20-25 грам суперфосфату на 10 літрів води).
Не забудьте заздалегідь підготувати ґрунт у теплиці під посадку розсади. Висаджується вона тільки в «теплі» грядки. Для підготовки таких за тиждень до висадки з ґрунту знімається шар землі товщиною 15-20 см. У цю траншею закладається сіно з перегноєм, яке посипається азотними добривами і рясно зволожується гарячою водою, а потім закривається ґрунтом і чорною плівкою. Після того як ґрунт прогріється хоча б до 10-12 ° С, в нього можна буде висадити розсаду на глибину до 10 см.
Для швидкого росту рослин пагони прищипують, залишаючи по три листа вище плода і видаляючи слабкі пагони.
Теплицю потрібно регулярно провітрювати, уникаючи появи протягів. Бажано, щоб в теплицю потрапляли комахи, які запилюють жіночі квітки. Однак можна зробити це і самостійно. Для цього уважно відстежуйте появу чоловічих квіток, які дуже швидко відцвітають. При ручному запиленні їх зривають, акуратно видаляють пелюстки і прикладають пильовиками до рильця жіночих квіток кілька разів. Фахівці радять проробляти це вранці при температурі повітря близько 20 ° С, але тільки за умови, що в ніч перед цим температура повітря не знижувалася нижче 12 ° С.
Не забувайте після збору врожаю залишити достатню кількість насіння на наступні посіви. Кавуни, які виростуть з цього насіння, краще пристосовані до різних захворювань і швидше ростуть.
Бізнес на кавунах
Кавуни користуються найбільшим попитом саме у сезон. І якщо мешканцям південних областей пощастило їсти кавуни в будь-якій кількості в сезон, іншим регіонам доводиться обходитися кавунами, які привозять з подвійною, а то й з потрійною націнкою. Саме на цьому можна при бажанні непогано заробити.
Дозрілі кавуни продають оптовим компаніям, безпосередньо кінцевим покупцям і через мережі роздрібної торгівлі та ринки. Можна здати перекупникам, і спокійно заробити свої сто відсотків прибутку. А можна і самостійно продавати частину свого вирощеного продукту. Досвідчені баштанники зазвичай диверсифікують свої продажі. Частину віддають спекулянтам, частину – продають самі.
При невеликих обсягах найвигідніше реалізувати кавуни самостійно, оскільки оптові ціни відрізняються від роздрібних в рази.
Як заробити на вирощуванні квадратних кавунів?
Як один з напрямків бізнесу на кавунах – можна розглядати новинку «квадратні кавуни».
Кавуни квадратної форми сьогодні не є рідкістю, однак, зустріти їх у вітчизняних супермаркетах можна дуже рідко. Тим не менш, вперше кавуни такої незвичайної форми були вирощені на одному з японських островів ще 30 років тому. У наші дні в Японії користуються популярністю не тільки квадратні, але також трапецієподібні й циліндричні кавуни, хоча за смаковими якостями вони абсолютно не відрізняються від своїх круглих побратимів.
Простота процесу вирощування подібних кавунів і великий попит на все оригінальне і незвичайне робить вирощування та реалізацію подібних рослин сімейства гарбузових більш ніж вигідним видом бізнесу.
Насправді вирощування квадратних кавунів не складе ніяких труднощів, оскільки незвичайну форму рослина набуває через пластиковий або скляний контейнер квадратної форми, в який поміщається зав’язь кавуна. Розвивається він так само, як і всі кавуни, однак, у міру збільшення плода приймає бажану форму.