Вирощування шампіньйонів, як ідея домашнього бізнесу

Вирощування шампіньйонівБізнес на вирощуванні грибів шампіньйонів є одним з найбільш високорентабельних серед видів бізнесу пов’язаних із сільським господарством. Перспективності вирощування шампіньйонів додає те, що сировиною для вирощування є відходи сільського господарства курячий послід і солома. Додає привабливості і те, що ринок грибів, наприклад, в Україні зростає з кожним роком приблизно на 25%. У середньому середньостатистичний українець з’їдає за рік 1,2 кг грибів, але це ще квіточки, так як у Європі на людину припадає близько 3 кг.

Мабуть кількість споживаних грибів росте разом з рівнем життя, так що можна припустити, що бізнес на вирощуванні печериць дуже перспективний, оскільки саме шампіньйони займають найбільший відсоток серед споживаних грибів.

Шампіньйони – джерело багатьох поживних речовин. Вони містять багато білків (3 грама на 100 грам продукту), які легко засвоюються, великий відсоток амінокислот, вони багатші, ніж овочі, водорозчинними вітамінами. А ось цукру, жирів і калорій у шампіньйонів дуже мало, а холестерину не міститься і зовсім.

Основа успішного грибного бізнесу – якісний компост для вирощування міцелію. Компост за складом може бути різним, один з варіантів наступний: солома, кінський перегній, курячий послід, гіпс і вода.

Для приготування компосту на підготовлену площу потрібно спочатку рівним пластом укласти солому (висота – 30 см, довжина – до 3 м, ширина – до 1.6-1.8м), на неї рівномірно укладають кінський перегній, зверху – сухий пташиний послід. Потім все це поливають водою зі шланга, ущільнюють.

Далі ті ж компоненти в тій же послідовності укладаються знову поверх першого шару. Загалом має бути 5-6 таких шарів.

Поверх компосту наносять покривний шар. Зазвичай це торф, який здатний утримати велику кількість води і потім поступово її віддавати.

На 1 кв.м. укладається близько 25-32 кг покривної суміші. Висота пласта – 4-6 см (залежить від типу покривного грунту). Оптимальна товщина пласта для сприятливого мікроклімату росту грибів – 5 см.

Коли покривний грунт підготовлено, його необхідно розпушити, а потім вирівняти, при цьому злегка його ущільнюючи. Це забезпечить однакову товщину шару на всіх ділянках компосту, рівномірне розростання міцелію і краще зволоження покривного грунту.

Тонкий шар покриву і його невелика вологість погіршать якість грибів. У цьому випадку пласт доведеться часто поливати, що може стати причиною появи бактеріозу, призведе до погіршення зовнішнього вигляду грибів.

Серед дрібних і середніх підприємців найбільш популярна система вирощування печериць в мішках. Такий спосіб більш економний: можна вирощувати гриби в пристосованому приміщенні (овочесховище, пташнику, шахті тощо), не потрібні контейнери, полиці. Крім того, така система дає можливість більш ефективно боротися з поширенням хвороб і шкідників – уражений мішок набагато легше закрити і винести.

Складність мішечної системи полягає у великій кількості ручної роботи при заповненні мішків компостом, перенесення мішків на місце і нанесенні покривного грунту на зарослий компост.

Ось кілька порад досвідчених фахівців:

  • Компост слід купувати у перевірених людей, тих, хто вміє його готувати. Або потрібно навчитися самостійно його виготовляти за всіма правилами технології;
  • Якщо зважилися на самостійне виготовлення компосту, необхідно зробити камеру пастеризації (термокамеру) або підготувати відповідну шампіньйонницю для пастеризації компосту в межах  приміщення. Дуже важлива якість вихідної сировини для компосту (зокрема, кінського перегною і курячого посліду). На нього впливає те, чим годують коня і птахів, яку підстилку для них використовують.
  • Міцелій також необхідно купувати у перевірених виробників;
  • Якщо в приміщенні немає можливості підтримувати необхідні вологість і температуру, а також належним чином вентилювати приміщення, то гарантувати хороший урожай неможливо;
  • Якщо частина грибів вражена хворобою, то необхідно боротися з нею за всіма правилами. Якщо «недолікували», то можна втратити весь врожай, як поточний, так і майбутній;

Ще зручно вирощувати печериці в брикетах. Для цього готовий компост пресують, а потім пакують в термоплівку. Брикети простіше транспортувати, їх можна легко вмістити в машині у великій кількості.

Для роботи вам знадобиться наступне обладнання:

  • Пакувальник компосту в поліетиленові мішки. Розмір мішка: 50 х 40 х 18 см. Вага – 17-19 кг. Продуктивність апарату – до 300 шт. на годину.
  • Структуризатор торфу. При бажанні можна доповнити його такими можливостями, як змішування з крейдою, зволожуваня і навіть упаковка в мішки різного об’єму.
  • Подрібнювач курячого посліду. Продуктивність різна, є варіант із змішуванням з гіпсом в потрібних пропорціях.
  • Розпилювач туману для підвищення вологості повітря, дезінфекції та охолодження приміщень.

Ціни на обладнання залежать від комплектації і продуктивності устаткування.

Збір грибів потрібно проводити акуратно, не пошкоджуючи плодове тіло і грибницю. Гриби викручують з грунту, і його відразу ж присипають покривною землею.

Печериці краще збирати, коли вони дозріли, тобто плівка, що покриває рожеві пластини шампіньйону і з’єднує краї капелюшків, повинна бути натягнута, але не розірвана. Якщо гриб перезрів, плівка розірвана і з’явилися темно-коричневі пластинки, то вживати такі гриби в їжу не можна – існує небезпека важкого отруєння.

Якщо ви вирощуєте гриби в закритому приміщенні, то плодоносити вони можуть до 2-4 місяців. За цей період можна зібрати 15-16 кг печериць з 1 кв.м. Але при належному догляді і в хороших умовах рівень врожайності може бути значно вищою.

Не переживайте, якщо врожайність раптом спаде. Така особливість плодоношення цих грибів. Активне зростання змінюється спадом, а через тиждень починається нова хвиля зростання. Зазвичай буває до 7 таких хвиль, найбільша врожайність припадає на 2 і 3 хвилю – тоді можна зібрати до 70% врожаю.

Коли технологія вирощування шампіньйонів освоєна і отримано перший врожай, саме час зайнятися рекламою. Найбільш ефективна реклама в мережі Інтернет. Створіть свою сторінку, розкажіть про ваше виробництво, вкажіть ціни, залиште координати для зв’язку. Ще можна зареєструватися в тематичних форумах – там буде цільова аудиторія, а значить, клієнтів ви знайдете швидше.

Скільки ж можна заробити?

Привести точні цифри не зможе ніхто. У кожного фермера вони будуть відрізнятися, залежно від обраної технології та дотримання правильних умов вирощування. Але, деякі розрахунки провести все ж можна.

Купівля 10 тонн компосту печериці (з грибницею) обійдеться приблизно в 1.5 тис. доларів США Кожен кілограм «грунту» за один виробничий цикл дає близько 150-200 грамів грибів. Таких циклів може бути до п’яти за рік: кожен кілограм компосту дасть до кілограма грибів. Тобто, кінцевий «ідеальний врожай» складе близько 10 тонн печериць, роздрібна вартість яких, в середньому по року, 15-20 грн. (залежно від регіону). Прогнозований річний дохід становить 30-40 тис. доларів США

Звичайно ж, в реальності ці цифри можуть бути дещо іншими, але навіть вони говорять про великі перспективи бізнесу на вирощуванні шампіньйонів.

Пропонуємо для перегляду відео про технологію і процес вирощування шампіньйонів «Як вирощують шампіньйони»:



Сподобалась ідея бізнесу? Розкажи друзям, підтримай проект:

Ще більше цікавих ідей для бізнесу:


9 коментарів до "Вирощування шампіньйонів, як ідея домашнього бізнесу"

  1. все це дуже добре, та підкажіть будласка де взяти компост та міцелій в достатній кількості в районах на закарпатті, тому що я немаю моживості перевозити великі габарити, та де взнати про особливості приміщення , та ньюанси темперптури, вологості та інше. Буду дуже вдячний!

  2. Доброго дня! Дякуємо за Ваш коментар.
    Наскільки нам відомо, доставкою компосту та міцелію у будь яку точку країни займаються певні фірми, які можна без проблем знайти в інтернеті. У них можна і проконсультуватися на рахунок нюансів температури, вологості, тощо. Це перевірена інформація, на досвіді підприємця, який якраз розпочав недавно розвиток такого бізнесу і досить успішно.

  3. Якщо вирощувати зимою, то температура в приміщенні повинна бути стабільною, чи може коливатися, і якщо ні то скільки градусів?

  4. Дякую автору за статтю. Гарно написано. Справді вирощування шампіньйонів є доволі прибутковим видом бізнесу. Сам пробував і знаю що це таке. Головне бажання, так як вирощування є трудомістким процесом, а також терпіння бо гриби потребують уваги. Зате результат вас здивує в хорошу сторону. Якщо вас зацікавила стаття автора, і в середині прокинулось бажання до вирощування, для всіх бажаючих зможу поділитись досвідом .

      • Давно зародилось бажання зайнятись вирощуванням шампіньйонів, але до бажання потрібні знання . Буду дуже вдячна за поради. Цікавить все з нуля. Прочитала багато інформації але хотілося б перед тим як це розпочати мати за плечима чим більше корисної інформації від людей, які це все вже робили. Дякую.

  5. Доброго дня. Підскажіть будьласка, конкретні фірми, з якими варто співпрацювати по поводу компосту. І де можна найти всю необхідну інформацію по технології вирощування шампіньйонів. Завчасно дуже Вам вдячний.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *