Продаж попкорну: висока рентабельність – швидкий прибуток

Продаж попкорну:  висока рентабельність – швидкий прибутокПопкорн – цей снековий продукт, що з’явився на вітчизняних прилавках, всього років 15 тому і завоював смакові симпатії мільйонів співвітчизників, ставши неодмінним супутником парків та стадіонів, розважальних установ і супермаркетів. Смачний і привабливий, він став не тільки улюбленими ласощами дітей і дорослих, а й ефективним джерелом для отримання прибутку. Причому, для промислового виробництва він мало привабливий, оскільки смачний тільки в свіжоприготованому варіанті. Це повною мірою розв’язує руки малому бізнесу, найхитріші представники якого вже освоїли технологію приготування і методику продажів попкорну. 700% рентабельності – фантастичний показник, але експерти цю цифру підтверджують. Хочете перевірити? Тоді – за справу!

Попкорновий бізнес: початок шляху

Отримання дозвільних документів і всіляких ліцензій – це питання окреме і, більшою мірою, юридичне. Ми ж поговоримо про організаційну та комерційну сторону справи.

Вкладення в попкорновий бізнес до смішного малі. Старт можливий з 500-1000$.у гаманці. Територіальний плацдарм з площею в «цілих» 1,5м² коштуватиме не дорожче $200. Така сума береться з розрахунку дислокації в торговому центрі або розважальному закладі. Якщо ж починати бізнес влітку, то розміщення в парку або на жвавій вулиці обійдеться дешевше. Головне, щоб місце було людне, але не транзитне, а пристосоване до відпочинку.

Простенький апарат, який готує повітряну кукурудзу, можна придбати за 200-300$  (наприклад,якийсь апарат для приготування попкорну з Китаю). На перших порах його продуктивності буде цілком вистачати. Надалі є резон оновити апаратний парк, придбавши дорогу (до $ 2000), але надійну і продуктивну (до 10кг / ч) американську техніку.

Для вуличної торгівлі доцільно придбати маневрений і естетичний візок-вагончик, що дозволяє встановити на ньому апарат і обладнати спеціальне місце для сировини і тари.

Секрети виробництва попкорну

Якість попкорну безпосередньо залежить від вихідної сировини та відповідності технології приготування попкорну. Головними сировинними компонентами виступають кукурудзяні зерна і рослинне масло. Кукурудза використовується тільки спеціальних сортів. Самим застосовуваним в професійних колах вважається сорт «Метелик», що розділяється ще на 3 категорії.

«Дрібний метелик», що збільшується в об’ємі в 42 рази, після приготування виходить надзвичайно ніжним і тендітним. Він годиться лише для домашнього застосування. «Середній метелик» з 43-кратним збільшенням об’єму найбільш популярний в силу своєї ніжності і найбільшої розкриваності, а, відповідно, вигідності за критерієм прибутковості. Якраз його ми зазвичай їмо в кінотеатрах і парках. «Великий метелик» (42-кратне збільшення), більш міцний, використовується, в основному, в дрібносерійному промисловому виробництві і може транспортуватися без втрат у зовнішньому вигляді. Є ще сорт «Карамель» (36-38 кратне збільшення об’єму), що розкривається кулькою і призначений для виготовлення солодкого попкорну.

Що стосується масла, то можливе застосування кукурудзяного і соєвого масла, пальмової та кокосової олії, але, ні в якому разі, рапсового чи вершкового. Соняшникова ж олія додасть попкорну присмак смаженого насіння. А оптимальним професіонали визнають кокосовий варіант, причому для солоної кукурудзи краще використовувати жовте масло, а для солодкої – біле.

Кінцевий продукт не буде повноцінним без солі, цукру, спецій та інших добавок, що додають попкорну привабливий смак і колір.

Для задоволення споживчого попиту асортимент повинен складатися мінімум з солоного і солодкого попкорну.

І ще один важливий нюанс – особливості зберігання сировини. Кокосове масло тане при + 28 ° С, тому йому потрібна прохолода. А для зберігання кукурудзи необхідні щільно закриті ємності, оскільки зерна, що втратили вологість, не розкриваються, і повітряний попкорн просто не вийде.

Порція готового попкорну пакується у паперові пакети, стаканчики різного об’єму або спеціальні картонні конуси.

Ціноутворення

Звідки ж береться така висока прибутковість від продажу попкорну? Спробуємо розібратися.

Мішок кукурудзяного зерна преміум-класу важить 22,68 кг і коштує до 40$ . На кожен мішок в процесі перетворення кукурудзи в попкорн йде масла на 20$. Масло, як втім, і всі інші інгредієнти, продається постачальниками спільно з зерном. Для орієнтиру бочка кокосового масла вагою 22,68 кг продається орієнтовно по 65$.

З мішка зерна виходить попкорну на 850 стаканчиків ємністю в одну унцію. При ціні порції у 10-15 гривень, вартість мішка повертається при продажу 50 стаканчиків. Решта 800 йдуть на ваше благо.

За 30 днів роботи і змінною реалізацією 100 стаканчиків, за місяць ви продасте 3,5 мішки кукурудзи, і отримаєте виручку в 30 тисяч гривень при відпускній ціні в 10 гривень за один стаканчик. Варто відняти собівартість 1 стаканчика в розмірі 30 гривні (вартість кукурудзи, масла і паперового стаканчика), зарплату двох продавців (5000 грн.) і орендну плату у 2000 грн. В результаті отримаємо місячний прибуток в 14 тисяч гривень до сплати податків.

Окупність інвестицій при такому розрахунку складе 2-3 місяці.

Персонал

Підбір персоналу може стати для вас невеликий головним болем. Знайти охайного, чесного і моторного продавця досить непросто. Відсутність хоча б однієї з перерахованих якостей загрожує великими втратами. Нечупара просто не отримає санітарну книжку, нечистий на руку працівник вас обкраде, а нерозторопний продавець втратить потенційних клієнтів. Так що, якщо вам це вдасться за 2500 гривень зарплати (більше на таких посадах рідко платять), то вважайте це удачею.

Але хто шукає вихід, обов’язково його знаходить. Вірте в себе, і все у вас вийде!


Ще більше цікавих ідей для бізнесу:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *