Мобільний суші-бар – послуги на колесах

Мобільний суші-бар – бізнес на колесахЄ дуже багато непоганих ідей, з приводу того, як можна створити швидко окупний і досить прибутковий бізнес і в деяких випадках, навіть з нуля. Однією з таких ідей є ідея створення прибуткового бізнесу на базі пересувного бару для приготування суші. Делікатеси швидкого приготування, японської кухні матимуть підвищений попит і приносити непоганий дохід, а мобільність даного комплексу, що створений на базі пересувного фургона, дасть можливість прискорити процес окупності цього одного з видів малого бізнесу.

Страви екзотичної і дуже вишуканої японської кухні мають своїх постійних поціновувачів у кожному куточку нашої країни. Найбільшу популярність, а також широкий споживчий попит мають делікатеси – суші або роли, також вони дуже прибуткові.

Для приготування таких страв необхідно володіти спеціальним навичками і мати деякі пізнання в області японської кухні, іноді потрібні навіть нові ідеї пов’язані з тонкощами приготування і культури такої своєрідної кухні, як японська.

Процес приготування заснований на традиційній і випробуваній віками рецептурі, а не придумується практично з нуля. Спочатку процес приготування ролів і суші був в деякій мірі трудомісткий і вимагав певних витрат.

На даний момент багатьма фірмами розпочато виробництво мобільного і доступного за цінами обладнання, яке зможе значно спростити процес приготування цих традиційних японських страв. За допомогою цих сучасних апаратів і пристосувань, які можна легко розмістити у звичайному фургоні, цей вид бізнесу прекрасно впишеться у вуличну торгівлю і систему швидкого харчування та дасть можливість швидкого початку бізнесу з невеликими витратами і отримувати дохід практично з нуля.

Японські суші готуються на основі риби, морепродуктів і рису, також використовуються різні спеції, які потрібно зберігати в холодильнику при температурі нуль градусів.

В обов’язковому порядку необхідно володіти певними знаннями в точній рецептурі, а також бажано проявляти свіжі ідеї та креативність.

Найбільш відомими і звичними для нас є наступні різновиди суші:

  • Суші маки-роли – мають начинку і загорнуті у водорості;
  • Нігірі суші-кульки виготовлених з рису мають зверху рибну нарізку;
  • Суші ура-маки – роли, які скручені рисом назовні;
  • Суші гункан – водорості норі, які оформляються у вигляді човника з рису і начинкою з риби;
  • Суші осі-дзусі – суші, спресовані шарами;
  • Суші Тірас-дзусі – суші-асорті різних видів.

Бізнес-модель або концептуальність ідеї

Прибутковий бізнес у сфері швидкого приготування суші грунтується на двох істотних ідеях: суворого відповідності технологічного процесу приготування всім діючим санітарним нормам (їх необхідно дотримуватися бездоганно) і забезпечення гарної мобільності для точки швидкого харчування.

Все необхідне для справи обладнання встановлюється в закритому автомобільному причепі так щоб залишалося робочий простір для приготування страв, розміщення холодильника. Бажано, щоб у такому фургоні фасадна панель була з прозорого матеріалу, щоб клієнти мали можливість спостерігати за процесом приготування делікатесних страв. Також повинна бути обладнана вітрина у відповідному японському стилі з усім наявним асортиментом, який упакований в спеціальні суші-кейси, що також буде залучати клієнтів і може принести додатковий дохід.

Цей вид бізнесу робить привабливим наступне:

  • висока мобільність без абсолютної прив’язки до якогось конкретного місця або району;
  • немає необхідності платити орендну плату за використовуване приміщення;
  • відсутність витрат на ремонт та облаштування інтер’єру.

За деякими чинникам, ця модель бізнесу може бути розпочата з нуля. Головним сенсом ідеї такого виду швидкого бізнесу, є широка доступність для багатьох клієнтів, які бажають оцінити японську кухню «на колесах». Основними клієнтами таких мобільних суші-барів, які приноситимуть основний дохід, є офісні працівники, молодь, туристи.

Розміщувати такі мобільні точки харчування бажано в місцях найбільшого скупчення людей: автостанції, залізничні вокзали, території біля торгових і бізнес центрів, парки, центральні вулиці.

Процес виготовлення суші

  • Починати необхідно з підготовки основних компонентів суші: крабове м’ясо, риба, морепродукти, огірок, авокадо, ікра летючої риби, кунжут, імбир в маринаді, соєвий соус, норі, васабі, рисовий оцет;
  • Приготування окомесана (один з різновидів рису) у рисоварці;
  • Приготування і нарізка начинки;
  • Скручування суші і ролів;
  • Нарізка маки суші;
  • Оформлення приготованого блюда соусом васабі (японською гірчицею), імбиром в маринаді і соєвим соусом;
  • Фасовка суші в суші-кейс.

Суші і роли продаються в одноразовому посуді, з паличками для суші або вилками (на розсуд клієнтів).

Необхідне обладнання

Основне обладнання, яке забезпечує прибутковий бізнес-проект мобільної торгової точки, яке необхідно встановлювати з нуля:

  • Автомобільний причіп-фургон, який має габарити 4800х2000х2480.
  • Холодильник;
  • Рисоварка, що має робочий об’єм 4 літри;
  • Апарат з виготовлення суші (продуктивність 120 штук за годину);
  • Апарат для нарізування ролів (продуктивність – 60 штук за годину);
  • Устаткування для суші нігірі (продуктивність 15 штук за одну хвилину);
  • Суші-кейс;

Необхідні витратні матеріали:

  • Продукти для приготування суші;
  • Харчова плівка;
  • Підстилки з бамбука;
  • Одноразовий посуд (паперові тарілки, пластикові вилки або палички для суші);
  • Дошки, ножі для обробки;
  • Контейнери.

Стверджувати, що цей вид бізнесу можна почати з нуля, це перебільшення. Але якщо врахувати весь сенс цієї бізнес-ідеї, рівень усіх необхідних витрат, то можливо реалізувати даний проект в цілому.

Розрахунки окупності проекту

Щоб далі вести розмову про те, що цей бізнес-проект приносить вигоду, необхідно щоб середній обсяг реалізованих протягом одного дня суші та ролів становив приблизно п’ятдесят порцій. У цьому випадку середньо місячний обсяг реалізованих порцій суші (за умови роботи всі 30 днів), становитиме близько 1500 порцій. Якщо враховувати, що мінімальна ціна однієї порції дорівнює 30 гривням, то дохід за місяць складе приблизно 45000 гривень.

Чистий прибуток при цьому буде приблизно 15 тисяч гривень. З цього можна зробити висновок, що середній період окупності мобільного бару з приготування суші, може скласти сім-вісім місяців з початкового.

Дана бізнес-ідея, нехай вона і не з нуля описана, але судячи з приблизних розрахунків вона цілком життєздатна і володіє непоганим потенціалом.


Ще більше цікавих ідей для бізнесу:


Відгуки до матеріалу: "Мобільний суші-бар – послуги на колесах"

  1. Гарна ідея! А як нарахунок законодавчих моментів? Чи є в нашій країні закони на які можна базуватись,аби відкрити такий бізнес?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *